MIKAUTADZE GOOIT HET ROER OM EN TREKT LANGE NEUS NAAR AJAX

Georges Mikautadze kwam bij Ajax niet aan de bak, maar is sinds zijn vertrek in januari volledig opgeleefd bij zijn oude club FC Metz. De Georgiër is het zoveelste voorbeeld van een speler die het in Amsterdam niet redde, om vervolgens bij een andere club grote indruk te maken. Toch is het voor Ajax een zegen dat Mikautadze hoge ogen gooit bij Metz, want in Frankrijk werkt de aanvaller hard aan zijn marktwaarde.

Noa Lang, Quinten Timber, Perr Schuurs, Sven Botman, Mohamed Daramy, Calvin Bassey, Lucas Ocampos en Francisco Conceição. Allemaal spelers met een ander verhaal, maar met één ding gemeen: écht slagen bij Ajax zat er de afgelopen jaren niet in, maar bij een andere club worden zij op handen gedragen. Hetzelfde geldt voor Mikautadze.

Lees ook:

Alex Kroes kan Ajax-DNA herstellen met zes indrukwekkende namen

De Georgisch international werd afgelopen zomer door Sven Mislintat naar Ajax gehaald. Een echte kans heeft hij nooit gehad. En als hij mocht spelen, wist hij het verschil niet te maken in een team dat voor geen meter draait. Mikautadze kwam op zijn zachtst gezegd niet in gespreid bedje terecht bij Ajax. Daarbij hing zijn prijskaartje als een molensteen om zijn nek. Hij kostte de club minimaal 16 en maximaal 19 miljoen euro.

Maurice Steijn zag het niet in Mikautadze zitten en ook onder John van ’t Schip wist hij geen potten te breken. In de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Hercules mocht hij opdraven, maar dat bleek direct zijn laatste optreden voor de Amsterdammers. Ajax verliet het veld met schaamrood op de kaken na een 2-1 nederlaag.

Dramatische cijfers

Negen keer kwam Mikautadze in actie voor Ajax. Bij elkaar opgeteld speelde hij 344 minuten. Eindstand: 0 doelpunten en 0 assists. Het zijn pijnlijke cijfers voor een van de duurste aankopen uit de clubgeschiedenis van Ajax. Ondertussen waaide er bij de clubleiding een frisse wind. Louis van Gaal en Danny Blind kregen een adviserende rol, terwijl na het wegvallen van Klaas-Jan Huntelaar (burn-out) Marijn Beuker en Kelvin de Lang de lijnen uitzetten op sportief vlak en Alex Kroes moest wachten tot hij in maart in dienst mocht treden als opvolger van Edwin van der Sar als algemeen directeur.

De clubleiding was het erover eens: Mikautadze kon vertrekken. Er was alleen één probleem: de Georgiër had eerder het seizoen al voor Metz gespeeld en de regels van de UEFA verbieden dat spelers in een seizoen voor drie clubs mogen spelen. Echter, Metz had wel oren naar een terugkeer van Mikautadze. De promovendus stond er belabberd voor in de Ligue 1 en kon wel scorend vermogen gebruiken. Vorig seizoen was Mikautadze met 23 doelpunten en 8 assists een van de redenen dat promotie werd afgedwongen en dus werd hij met open armen ontvangen.

Op donderdag 4 januari maakte Ajax bekend dat Mikautadze voor de rest van het seizoen wordt verhuurd aan Metz. In de huurdeal is een optie tot koop opgenomen. Over de hoogte van die koopoptie werden door beide partijen geen uitspraak gedaan. Mocht Metz besluiten om hem na dit seizoen definitief over te nemen, zal er naar verwachting een recordbedrag op tafel moeten komen voor de aanvaller die tot medio 2028 vastligt bij Ajax. Met een transfersom van 6,5 miljoen euro is Jacques Songo’o nog altijd de duurste aankoop van Metz. Hij kwam in 2001 over van Deportivo La Coruña.

Op stoom bij Metz

Bij Metz krijgt Mikautadze wél het vertrouwen. Hij had even de tijd nodig om warm te draaien, want na vijf wedstrijden had hij nog altijd geen doelpunt gemaakt. Maar inmiddels is hij los. Vlak voor de interlandperiode raakte hij op schot. In drie wedstrijden was hij goed voor drie doelpunten en een assist. Zijn treffer tegen Olympique Lyon was er een om in te lijsten. Na een klein kwartier spelen was hij attent na een verkeerde pass van de tegenstander. Na een fraaie actie ging hij af op de keeper en scoorde hij knap.

Genoeg voor de overwinning was zijn doelpunt tegen Lyon niet. Een week later won Metz wel. Dankzij een benutte penalty en een assist van Mikautadze werd Nantes met 2-0 verslagen. Het was de eerste overwinning voor Metz sinds 26 november. Weer een week later tekende de huurling vanaf elf meter voor het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Clermont. Metz kwam op 23 punten en staat nog altijd in de degradatiezone, maar mag dankzij de inbreng van Mikautadze hopen op handhaving op het hoogste niveau.

Lees ook:

‘Sergiño Dest-soap’ krijgt onverwachte wending met ‘perfecte transfer’

Voor Mikautadze lijken betere tijden eindelijk aangebroken. Hij is op schot geraakt voor zijn club en heeft zich met Georgië geplaatst voor het EK. Het beslissende duel met Griekenland werd gewonnen na strafschoppen. Mikautadze miste zijn penalty, maar dat deerde het team van bondscoach Willy Sagnol niet. Als de 23-jarige aanvaller op deze manier doorgaat, mag hij zich opmaken voor EK-deelname.

Of hij nog een toekomst heeft bij Ajax? Die kans lijkt niet groot. Met Kroes aan het roer staat Ajax voor een nieuwe koers. De selectie staat voor een grondige renovatie en Mikautadze lijkt een van de spelers die verkocht gaat worden. Is het niet aan Metz, dan aan de hoogste bieder.

Zie jij Georges Mikautadze nog slagen bij Ajax?
Ja20%
Nee80%
10 stemmen

2024-03-28T13:40:43Z dg43tfdfdgfd